19-11-06

De mail van Miel (week 2)

mzktv_d6_crew_117‘Man Zkt.Vrouw’ is in de eerste plaats een acteursfilm. Het zoeken naar de juiste acteurs voor deze romantische komedie was een proces dat maanden heeft geduurd. Elke auditie werd gefilmd en beoordeeld door de kleine kernploeg van de film: scenarist/producent Jean-Claude, scenarist Pierre en mezelf. Vaak werden we bijgestaan door andere mensen zoals Dries en Mieke van de productie, maar uiteindelijk beslisten we met drie. Op je eentje kan je een flater begaan maar met drie (of meer) is dat al iets minder het geval.

 

De keuze van Jan Decleir was geen kwestie van een auditie. Jan was voor ons de perfecte acteur om de strenge, knorrige schooldirecteur Leopold te spelen die denkt dat hij bestand is tegen liefde en al die onzin. Wij waren erg gelukkig toen Jan toezegde. Nu kwam het erop aan om rond hem een wereld te bouwen en de rollen van buurman Julien en huishoudster Alina in te vullen. Na een aantal audities (met een aantal van onze beste Vlaamse acteurs) werd het duidelijk dat zowel het spel als de look van Wim Opbrouck het meest geschikt was voor de rol van Julien, de verknipte ex-magazijnier van Sabena. Wim heeft zich voorbereid op zijn rol door het bekijken van documentaires over het faillissement van Sabena en de menselijke tragedie die daaruit is gevolgd. Het geeft zijn komische vertolking een scherpe kant.

 

Het was nog stukken moeilijker om de juiste actrice te vinden voor de Oost-Europese huishoudster Alina. Aanvankelijk gingen we op zoek naar Oost-Europese actrices die in de Benelux werkten maar na verloop van tijd bleek dat we er beter aan deden om naar het Oosten te trekken en daar een Alina te zoeken. We trokken naar Warschau waar we meer dan dertig actrices zagen en filmden. Terug in België konden we het maar niet eens worden over wie het meest geschikt was voor de rol van Alina. Tot Pierre ons vertelde dat hij een Roemeense actrice had gezien in de mini-serie “Sex Traffic” (van BBC) die door Canvas was uitgezonden. Zij heette Maria Popistasu. We kochten haar een ticket naar Zaventem en nodigden haar uit voor een casting samen met Jan Decleir. Na de auditie keken we naar elkaar met een brede glimlach op het gezicht. Maria was onze ideale Alina. Ik ben er zeker van dat ze binnenkort zal behoren tot de boeiendste jonge actrices van Europa. Ze was zo enthousiast over Man Zkt. Vrouw dat ze er een rol voor heeft laten vallen in een nieuwe BBC-serie.

 

Samen met onze castingdame Sarah De Vries gingen we dan op zoek naar actrices voor de 12 kleine vrouwenrollen in de film. We opteerden om niet met amateurs te werken maar met professionele actrices die allemaal veertig jaar oud moesten zijn. De audities werden een waar plezier. En de actrices leken zelf ook veel plezier te beleven aan hun improvisaties. Iedere minuut heb ik genoten van die casting. Elke actrice was bijzonder en ook heel ontspannen (“We zijn immers geen prima donna’s meer die absoluut willen behagen,” zei één van hen, “dat maakt je een stuk rustiger bij een auditie.”). Dat we niet alle vijfentwintig geteste actrices konden nemen, maar slechts twaalf onder hen viel ons zwaar. Ze waren vrijwel allemaal goed.

 

De laatste auditie had twee maanden geleden plaats. Intussen draaien we de film en dankzij al die fantastische acteurs krijgt het verhaal vorm en begint het te leven. Elke week komen er nieuwe acteurs bij. Dat doet een regisseur altijd uitkijken naar de week die komt…

 

Miel.

22:09 Gepost door ©83-concepts.be in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.